12 oktober 2009

Tao enligt Puh


Lika bra att fortsätta på temat Nalle Puh.
Kommer ni ihåg den här boken?! Var länge sedan jag läste den men hittade den i bokhyllan igår.

Taoismen, en kinesisk livsfilosofi, förklaras på ett roligt och lättfattligt sätt i denna bok skriven av Benjamin Hoff. Allas vår vän Nalle Puh lever precis enligt de taoistiska principerna, han bara är. Enligt boken är taoismen att leva utan förutfattade meningar om hur livet skall levas. Mindre måsten, mer njuta alltså.

Grundläggande i taoism är att uppskatta, lära sig av och arbeta med allt det som händer och sker i vardagslivet. Ur taoistisk synvinkel är detta harmoniska levnadssätt lika med lycka - att leva i harmoni med livets föränderlighet. Tao betyder “väg”och representeras av vatten, eftersom vattnet alltid söker vägen med det lättaste motståndet, även om det är starkt nog att gröpa ur berg...

Taoismen har för oss blivit mest känd genom sin ying och yang symbol. Den beskriver taoismens huvudprincip, nämligen att allt existerande har en motpart, så som man-kvinna, positiv-negativ, hett-kallt, ljust-mörkt, jord och himmel. Begreppet Feng shui är nära relaterat till taoismen. Och det begreppet kommer jag skriva mer om.

Jag tycker Hoffs bok är fin.

Vore nog bra om fler av oss stressade storstadssjälar tänkte lite mer som Puh...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar