9 oktober 2009

Ekologiska vs vanliga viner

Har försökt hitta information om ekologiska viner ur en hälsoaspekt jämfört med vanliga sorter. Det var klurigare än jag trodde, och jag förstod plötsligt varför när jag läste detta på Systembolagets hemsida:
På Systembolaget var man länge lite tveksamma till hur man skulle förhålla sig till de ekologiska vinerna. Bland annat fanns en oro för att dessa viner felaktigt skulle kunna uppfattas som mer hälsosamma än andra, vilket skulle kollidera med den svenska alkoholpolitiken. Därför ville man heller inte märka ut vinerna.

Hmm, okej. Sedan hittar jag en artikel från Naturskyddsföreningen: Cancerframkallande ämnen i vin heter den. Läs den HÄR.
I artikeln står bl a att ekologiskt är det bästa valet om du vill undvika rester av bekämpningsmedel i vinglaset. Giftrester hittades i samtliga vinflaskor med konventionellt odlade druvor.

– Förutom att den omfattande spridningen av kemiska bekämpningsmedel orsakar stora skador på miljö och biologisk mångfald i odlingarna, följer problemet med produkterna hem till konsumenten. Nu är det dags att gå över till vin som är gjort på ekologiska druvor, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar