27 september 2009

Melody Gardot


Såg precis Skavlan på SVTplay. Blev så tagen av Melody Gardot, en otroligt bra jazzsångerska som var gäst i programmet.

Hon föddes 1985, började spela piano som liten och spelade sedan på klubbar i Philadelphia. En dag när hon var 19 år gammal blev hon påkörd av en vettvilling som lämnade henne att dö på gatan. Hon var hospitaliserad i månader efter olyckan, med bl.a. allvarliga skador i huvudet och svåra benfrakturer.

Musiken var det som räddade henne, hon kom i kontakt med en läkare som uppmanade henne att göra det hon älskade innan olyckan. Genom musiken fick hon gradvis tillbaka sina kognitiva förmågor, övandes om och om igen…. Tillslut kunde hon skriva sitt debutalbum i sjukhussängen.

Gardot är hyperkänslig för ljus och ljud, hon använder mörka solglasögon och går med hjälp av en käpp. Hon behöver även något som kallas för TENS på scen, transkutan elektrisk nervstimulering, en stimulator som används för att lindra hennes smärta.

Hennes musik var oerhört fin. Och hennes historia. Och hennes svar när Skavlan frågade henne om vad som var hennes största lärdom hittills i livet. Hon svarade att det viktigaste i livet var att hjälpa andra, det var hennes insikt.

Lyssna på henne här!!!

1 kommentar:

  1. jag såg också det avsnittet :-) Blev riktigt imponerad av henne!

    SvaraRadera