4 december 2009

Vikten av närhet och beröring


Att fysisk beröring gör oss gott och får oss att slappna av vet vi av erfarenhet. Förklaringen, eller åtminstone en del av den, är hormonet oxytocin.

Oxytocin sätter fart i kroppen vid vänlig, fysisk beröring. Det styr en rad livsviktiga funktioner och är därmed avgörande för vår överlevnad. Från att bara betraktats som en harmlös amningshormon ses oxytocin nu som en av de viktigaste beståndsdelarna i vårt antistress‑system.

Oxytocin lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Vi blir mer lugna, sociala och nyfikna på vår omgivning. Verkningarna är inte bara tillfälliga, utan dröjer sig också kvar en tid. Dessutom ger de mersmak - beröring är beroendeframkallande. Även värme, mättnad, sex och socialt umgänge kan sätta sprutt på oxytocinet, som dessutom sprids via luften och tas upp av vårt luktsinne.

Brist på anknytning leder till en gnagande tomhet som måste fyllas. Missbruk av t ex alkohol och droger är egentligen symtom på emotionell hunger menar Kerstin Uvnäs-Moberg, som är professor i fysiologi. Hörde henne flera gånger föreläsa om oxytocin när jag pluggade på KI.
-Mat ger beröring av insidan och ger liknande positiva effekter som smekning av huden. Men vänlig beröring är det effektivaste sättet att frigöra oxytocin. Att hundägare har lägre blodtryck beror antagligen inte enbart på extradosen frisk luft och motion! säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Se till att du får mycket beröring! Är du inte i ett förhållande, så glöm inte bort ditt viktiga behov av närhet. Gosa med ett husdjur, kramas med en vän, gå på masssage...

källa: http://www.medicallink.se/News/showNews.cfm?newsID=1344

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar