27 november 2009

Vikten av god sömn

Att sova och få återhämtning är väldigt viktigt för din kropp. Du behöver sova ca 7-8 timmar varje natt. Behovet ser faktiskt olika ut för olika människor, jag klarar mig bra på 7-8 medan en kompis snarare behöver uppemot 9!
Du behöver också återhämtning varje vecka, förslagsvis en lugn kväll/ dag på helgen där du bara kopplar av. Sedan behöver du en "säsongsvila"- allra helst 4 veckor samlad semester på sommaren där du släpper det mesta av måsten.

Enligt en studie leder sömnbrist till övervikt. Studien som omfattade cirka 1000 yrkesarbetande landsortsbor i USA, visade att de som sov över nio timmar per dygn hade lägst BMI. De som däremot bara sov max sju timmar per natt, var överviktiga.
– Sambandet kan förklaras av den så kallade snackseffekten, säger Peter Nilsson som är docent vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Malmö universitetssjukhus.
Han har forskat på sömnstörningar, övervikt och diabetes och berättar att de som inte sover tillräckligt länge blir mer hungriga. Mättnadscentrum i hjärnan påverkas, vilket leder till att man äter mer och då går upp i vikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar