1 november 2009

KASAM

En viktig tradition i min familj är besök på familjegraven på alla helgons dag. Kände en behaglig ro, stillhet och lugn igår när vi var där. En känsla av sammanhang, bland annat.

Det finns en hel del forskning på vad som gör oss människor lyckliga, och hälsosamma. Ett begrepp man ofta nämner är just känsla av sammanhang.

Känslan av att ha och vara i ett sammanhang ger meningsfullhet och därmed hälsa visar mången forskning.
Begreppet myntades av Aaron Antonovsky (1923-1994). Han var professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion University of the Negev, Israel. Han studerade bland annat hur kvinnor från etniska grupper anpassade sig till klimakteriet. Han fann då att en del av den grupp av judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren bevarat sin hälsa, trots allt lidande.

Istället för att fråga sig varför människor blir sjuka, undrade Antonovsky: ”Hur kommer det sig att människor, trots att livet är som det är, ändå bevarar och t.o.m. kan förbättra sin hälsa?” Antonovskys svar på frågeställningen var KASAM (Känsla Av SAMmanhang). Han menade att en individ aldrig är antingen helt frisk eller helt sjuk utan rör sig mellan de två polerna frisk och sjuk. Enligt Antonovsky är det graden av KASAM som ligger till grund för var vi befinner oss mellan dessa poler. Begreppet omfattar tre delar; begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar