27 november 2009

Tips för dig som har svårt att somna


Använd dig av de tips som kan fungera för dig.
Sover du redan bra så fortsätt som du gör!

Mörkt rum. Helst ska du ha det helt mörkt i sovrummet.

Lista problem. Om du ligger vaken och oroar dig för en massa saker, lista dem på ett papper och lämna sedan allt till nästa dag. Hjärnan är ofta så påverkbar att den ”tror” att problemen är lösta och inte behöver ältas just för tillfället.

Bra säng. Det betalar sig att investera i en riktigt bra säng. Innan du köper säng, pröva den ordentligt.

Tyst och svalt. Det ska vara tyst och svalt i sovrummet. Du ska inte frysa, men ta hellre sockor på fötterna än att du höjer värmen i rummet eller stänger fönstret. Runt 18 grader är lagom för de flesta.

Reducera problemen. Ofta är det väl något aktuellt problem som hindrar oss från att sova. Även till synes olösliga problem går att reducera genom att man till exempel tar beslut om att ta itu med saken vid ett visst klockslag nästa dag. Då kan hjärnan ”inbilla sig” att problemet är löst och få dig att koppla av.

Undvik! Undvik alla typer av stimulantia på kvällen. Väldigt många människor förstör sin nattsömn genom att dricka kaffe, vissa tesorter eller energidrycker under sen eftermiddag och kväll. Skippa koffeinet och drick, om du gärna vill dricka på kvällen, i stället något rogivande, typ te med kamomill eller lavendel. (För min egen del spelar detta ingen som helst roll- jag kan dricka en dubbel espresso precis innan läggdags)

Positiva tankar. Tänk på något trevligt. Något bra du gjort under dagen, någon du tycker om, en doft, vad som helst som skapar angenäma och positiva tankar som du kan hålla fast vid en stund.

Uppe i varv. Hård och ansträngande motion under kvällen, det som kallas att ”vara uppe i varv”, kan hindra en god sömn. Mycket adrenalin och andra kroppsegna stimulantia kan vara i farten efter en match eller intensivt träningspass. Denna typ av sömnsvårigheter hänger helt ihop med ansträngningen och bör accepteras som det. Den goda sömnen återkommer säkert dagen efter.Men tänk gärna på att inte anstränga dig för hårt sent på kvällen.

Egna andetag. Att lyssna på sina egna andetag hjälper många att koppla av. Det är rogivande och ett naturligt ”lugnande” medel.

Gå upp tidigt. Gå upp tidigare på morgonen. Regelbundna sovvanor underlättar. En lång sovmorgon kan göra det svårare att somna på kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar