17 november 2009

Stärk ditt immunförsvar!


I dessa tider när var och varannan är förkyld samt svininfluensan hotar är det extra viktigt att tänka på sitt immunförsvar! När din kropp är försvagad är det nämligen lättare att dra på sig infektioner.

Immunförsvaret påverkas av olika livsstilsfaktorer som kost, motion, levnadsrytm och sömn. De värsta bovarna är stress, rökning, för hög alkoholkonsumtion och näringsfattig mat.

Det är viktigt att få i sig antioxidanter - kroppens främsta skydd mot fria radikaler. I för stora mängder kan fria radikaler bidra till många olika sjukdomar men även försvaga immunförsvaret.

En grupp antioxidanter, så kallade flavonoider, finns i grönsaker, frukt och bär samt i drycker som te och vin. Blåbär, vindruvor och svarta vinbär är bra flavonoidkällor.
Många vitaminer agerar som antioxidanter, framför allt bör du få i dig vitaminerna A, C och E. Vitamin A finns i rikliga mängder i morötter, spenat, persilja, tomater och broccoli. C-vitamin har länge ansetts kunna mildra förkylningar och finns i citrusfrukter, men även i broccoli, kiwi, svarta vinbär och jordgubbar. Vitamin E finns i nötter, bönor, fullkornsbröd, vegetabilisk olja, spenat och sparris.

Antioxidanterna hittar man även i vissa fettsyror från fet fisk som makrill och lax. Kroppen blir bättre på att bilda antioxidanter om du äter mat som är rik på protein och mineraler som selen, koppar och zink. Dessa finns framförallt i fisk, skaldjur, kött, ägg, nötter, spannmål med fullkorn samt baljväxter.

Viktigast att komma ihåg är att äta allsidigt och därigenom få i sig olika typer av antioxidanter, som alla verkar på olika sätt i kroppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar