4 november 2009

obs läs på egen risk...hårda fakta

Det här innehåller ditt godis!

Gillar du krossade, torkade löss? De finns både i vardagsmaten och i många av de vanligaste godissorterna. Gelatin finns i de flesta godisbitarna du stoppar i dig och är slaktrester som rensats, kokats och blekts. De deklareras som svinsvål och godisarnas färgningar från lössrester skrivs ut som E 120 (karmin) eller E 904 (Schellack).

Karmin gör godisbitarna färgglada vilket tilltalar det vitaminsökande mänskliga ögat på ett naturligare sätt än det som tidigare användes, azoämnen. Azoämnena gav ofta allergiska reaktioner och förbjöds i Sverige på 80-talet, för att sedan godkännas igen när vi gick med i EU.

Azofärgen E102, tartrazin, finns i flertalet chokladsorter och i wasabiärtor och är förbjuden i Sverige förutom i just godis. Allergiska reaktioner med hudutslag och svullnader är resultatet av en färgämnet.

Härdade fetter
Socker är en vanlig ingrediens i godis, främst i lösgodisvarianter som är sega eller av skum. Det du inte vet är att det finns härdade fetter i de godistyper som är hårda som tex; barngodiset pez eller i din chokladkaka. Lång hållbarhet, minskad mängd socker och smakförstärkning är de faktorer som ger härdade fetter en funktion i godiset.

Exempel på godis som innehåller E 120, karmin
Ahlgrens bilar
Geléhallon
Geléhjärtan
Nappar
Hallonbåtar
Kolabönor
Geléormar
Lakritspinnar
Björnar
Fox kola
Vingummi
Tablettaskar
Engelsk konfekt

Exempel på godis som innehåller E102, tartrazin, och säljs i Sverige:
Christopher chocolate (Belgisk)
Connoisseur (Engelsk)
Wasabinötter

Exempel på godis som innehåller E 904, schellack:
Gräddkola
Chokladrussin
Vetepuffar
Majskulor
Bananchips
Yoghurtöverdragna nötter
Yoghurtöverdragna torkade frukter
Tuggummikulor

Exempel på godis som innehåller härdade fetter:
Nougatägg
Chokladägg
Gökägg
Dragéägg
Kexchoklad
Fudge
Dumlekola
Cocosprickar
Rollo kola
Pez
Mars
Engelsk konfekt
Käck
Mentos
Campino

Källa: www.sund.nu

2 kommentarer:

  1. Oj! Verkligen tankeväckande. Har dock en fråga: om man ändå drabbats av "snaskpandemin" som pågår i vår land, finns det något annat man kan ersätta ovanstående onyttigheter med? Tänker på tidigare nämnda "SUPER"-begreppet. Finns det något supergodis?

    SvaraRadera
  2. Allt är ju relativt, lite godis ibland dör man ju inte av... bra för själen kan det ju faktiskt vara!! Men om du känner dig smittad av denna pandemi på allvar tag då: nötter (helst osaltade), torkade gojibär, (superfood!!!) frysta vindruvor, lite frukt(med lite keso el. kesella om du är hungrig), en bar, smooothie, lite mörk choklad....t ex!

    SvaraRadera