23 november 2009

D-vitamin


Jag har nämnt tidigare hur viktigt det är att få i sig D-vitamin, särskilt nu under de mörka månaderna. Här kommer lite mer fakta om detta!

D-vitamin får vi framförallt av solen, men i Sverige är den stark nog bara under sommarmånaderna. Det är därför väldigt vanligt med D-vitaminbrist i Sverige. Än mer hos personer med mörk hudfärg eller personer som sällan är ute i solen, med stor del av huden bar.

På mitt tidigare jobb - en klinik för hälsoanalyser hade så många som 9 av 10 av kunderna D-vitaminbrist!

D-vitamin fungerar som ett steroidhormon i kroppen, med påverkan på de flesta celltyper. Det är därför viktigt att ha en lagom nivå av ämnet i kroppen.

Allt mer forskning talar för att tillskott av D-vitamin bland annat kan hjälpa vid depressioner, förebygger benskörhet och till och med kan förlänga livet något. Det finns även misstänkta samband mellan D-vitaminbrist och ett stort antal andra sjukdomar, såsom cancer. För närvarande forskas det mycket på området.

Lagom dos för vuxna för att undvika svårare brist kan vara 2,000 E dagligen. Kanske ger 4,000 E än bättre effekt.
För barn kan 1,000 E dagligen rekommenderas.

Under sommarhalvåret om man de flesta dagar spenderar 10-15 minuter i stark sol med bara armar och ben behövs ej tillskott. Obs att man naturligtvis bör undvika att bränna sig. Men en kort stund i solen är normalt bara hälsosamt, och kan göra att ca 10,000 - 15,000 E D-vitamin bildas i huden.

Fakta från www.kostdoktorn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar